If you think math is hard, try web design.
—Trish Parr
Opleidingsonderdeel Front-end basis (afstandstraject)
Opdracht
De volledige opdracht voor dit OPO vind je op Toledo. In essentie komt het hierop neer: maak een statische site met HTML, CSS en JS die aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals beschreven op Toledo.
Om die site te maken moet je heel wat technieken leren. Je leert die al doende, door iets te bouwen. Als je onvoorbereid aan je site begint, zal je vermoedelijk wel verschillende keren opnieuw moeten beginnen. Daarom stel ik voor om eerst te oefenen, kleine dingen uit te werken en het geleerde dan toe te passen in de realisatie van je site.
Leerpad
De logische volgorde waarin je de topics van deze cursus best verwerkt, komt in grote lijnen overeen met de volgorde van de items in de navigatie.
- Tools: browsers, een editor, ftp client … kortom een lijstje van software of online tools die we in de rest van het verhaal zullen nodig hebben.
- Web: we maken een site die op een server komt te staan en bekeken wordt in de browser van de gebruiker. Hoe werkt dat client-server model? Wat doet een browser juist?
- De eerste laag: HTML. Beschrijf de structuur van je inhoud. Voeg betekenis (‘semantiek’) toe. Valideer je code. Je kan in dit topic de onderdelen Tabellen en Formulier overslaan tot je ze echt concreet nodig hebt.
- CSS beschrijft hoe de site gelay-out wordt, de kleuren, lettertypes, groottes enz. Dit is een uitgebreide beschrijvende programmeertaal die bovendien jaar na jaar nieuwe features krijgt en krachtiger wordt. De aangewezen volgorde van de topics is zoals beschreven op de eerste pagina (rij per rij de topics afgaan).
- JavaScript voegt o.a. interactie toe aan een site. Dit deel is helemaal nieuw. JS wordt nu uitgebreid behandeld en is het onderwerp van module 2.
- In het laatste deeltje ‘varia’ komen enkele minder technische topics aan bod. Je site kan nog zo goed in elkaar zitten qua HTML, CSS en JS maar slecht scoren qua bruikbaarheid, ontoegankelijk zijn voor blinden enz.